Lekker lezen

Lezen? Hou jij er ook zo van? Met een fijn boek op de bank of zomers lekker op het strand. Een van mijn ultieme geniet momenten helemaal voor mezelf. Om je te inspireren zet ik op deze pagina zowel informatieve boeken als boeken over persoonlijke ontwikkeling afgewisseld met mooie romans. Mocht jij nu ook een boek hebben waarvan je zegt: “Dat boek moet iedere vrouw rond de 50 lezen” laat het mij dan weten (anke@leefjevrijheid.nl) en wie weet zet ik jouw favoriete boek ook op deze pagina.

Persoonlijke ontwikkeling

OMG – “Ouder worden met glimlach”

Ouder worden, voor de één een drama, voor de ander eindelijk rust. Wij, veertiger en vijftiger, vroegen ons af: wat staat ons allemaal te wachten? We zijn op een leeftijd gekomen waarvan je zou kunnen denken dat alles alleen nog maar minder gaat worden. Hoe worden we gelukkig en fit ouder, in plaats van chagrijnig en uitgeblust? Na uitgebreide research en input van diverse experts zijn we een stuk wijzer geworden. Wij delen dit graag met jou in dit gedetailleerde handboek, met tips van top tot teen. Volgens professor George Vaillant is gelukkig oud worden een makkie, nog beter zelfs: “Ouderdom leidt tot meer geluk”. Daar doen we het voor!

Elementaire gewoontes

Het meest complete boek over hoe je slechte gewoontes afleert en goede gewoontes aanleert, door bestsellerauteur James Clear

Het maakt niet uit wat je doelen zijn; dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf – elke dag – te verbeteren.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt.
Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt.
Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.

Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap
de ultieme gids geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan
de slag gaat.

Het 50+ brein”

Het wordt steeds duidelijker dat er bij het ouder worden allerlei veranderingen optreden in de hersenen. Er is niet alleen sprake van verlies maar ook van ontwikkeling van hersenen en vaardigheden. Het is van groot belang dat we oog krijgen voor deze specifieke fase in een mensenleven, zodat we de winst ervan ten volle kunnen benutten en eventuele nadelen kunnen compenseren. In Het 50+ brein combineert Margriet Sitskoorn nieuwe wetenschappelijke inzichten over de ouder wordende hersenen met eerder in haar boek Lang leven de hersenen beschreven kennis. Zij koppelt deze inzichten aan de hedendaagse maatschappij van langer doorwerken, digitalisering, steeds meer zelf moeten doen en zo lang mogelijk genieten.
Naast de meest recente wetenschappelijke kennis bevat Het 50+ brein ook een programma om zelf vitaal ouder worden te bevorderen, en tips voor het breed toepassen van alle kennis in zowel privé- als werksituaties.

Durf te Leiden

Het boek Durf te leiden van Brené Brown gaat over echt leiderschap: vanuit het hart en vol moed, en hoe we dat in de praktijk kunnen brengen.

In dit nieuwe boek combineert Brené haar onderzoeksresultaten met persoonlijke verhalen en voorbeelden om deze vraag te beantwoorden. Durf te leiden gaat over echt leiderschap: vanuit het hart en vol moed.

De moed van imperfectie

Uiteindelijk kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. In De moed van imperfectie moedigt Brené op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’. ‘We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien’

‘Brené Brown pakt moedig alle duistere emoties aan die de weg naar een voller leven belemmeren. Lees dit boek en wordt aangestoken door haar moed.’ — Daniel H. Pink

De kracht van kwetsbaarheid

In De kracht van kwetsbaarheid beschrijft Brené Brown wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Op een heldere en open manier wordt er over kwetsbaarheid gesproken. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

Mindset – verander je manier van denken om je doelen te bepalen

Mensen met een statisch zelfbeeld (fixed mindset) gaan ervan uit dat eigenschappen vaststaan: hoe slim je bent, staat gewoon vast. Wie uitgaat van een groeimindset (growth mindset) vindt (en ervaart) dat men door hard te werken en te leren van fouten, zichzelf kan ontwikkelen. Haar onderzoek laat zien dat deze opvatting in allerlei leer- en ontwikkelomgevingen opgeld doet: natuurlijk in het onderwijs, maar ook in de sport (de mindset van een kampioen), in liefdesrelaties, bij ouderschap en in organisaties en bedrijven. Sta je open voor ontwikkeling door groei, dan lijkt die houding je te helpen om in het leven méér van je doelen te bereiken. Leerzaam en door de soepele schrijfstijl toegankelijk voor een breed publiek. Een topper!

MindGym – sportschool voor je geest

Bij goed voor jezelf zorgen denk je vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent.
Wouter de Jong laat in Mindgym zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Door wetenschappelijke inzichten af te wisselen met praktische oefeningen en dankzij de vele mooie anekdotes, rake citaten en interessante weetjes zal dit boek zelfs de meest nuchtere vrouwen onder ons aanspreken.

Master your Mindset – Michael Pilarczyk

Master Your Mindset Leef Je Mooiste Leven gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek.
‘Het recept voor een gelukkig en succesvol bestaan is eenvoudig: doe wat je écht leuk vindt en word daar heel goed in.’
WAAROM DOE JE WAT JE DOET?
Het leven dat je op dit moment leidt en de persoon die je bent geworden zijn het resultaat van je gedachten en je beslissingen. Waarom doe je soms níet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt.
‘Verander je denkwijze en je bestaan zal veranderen. Ontdek je mogelijkheden, maak je dromen waar en haal het beste uit jezelf.’
Michael legt uit hoe je die gedachtepatronen kunt doorbreken door je mindset opnieuw te programmeren. Deze methode wordt toegepast door veel succesvolle mensen; ondernemers, artiesten en topsporters.
Dit boek gaat over levensvragen. Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat wil je écht?
BEN JIJ KLAAR VOOR JOUW MOOISTE LEVEN?

Boeken over de overgang

De overgang – het no-nonsense handboek

José Rozenbroek en Jos Teunis raadpleegden talloze artsen, specialisten en ervaringsdeskundigen en schreven het ultieme, no-nonsense handboek “De overgang’ waar je als 40-plusvrouw mee uit de voeten kunt. In dit handboek vind je de antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt – of zou moeten stellen – wanneer zij rond haar 45ste (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt. Wat doen die veranderende hormonen met je lichaam en geest, je relatie en seksleven, je hart en vaten, je huid en haar? Word je er echt dikker, dommer, labieler en lelijker van? Zweverige teksten als “omarm je opvliegers’ zul je in dit boek niet vinden. Wel de nieuwste wetenschappelijke inzichten, persoonlijke verhalen en concrete handvatten. Nee, van hormoontherapie krijg je géén kanker. En ja, een beetje buik is gezond.

Te Lijf – De kunst van het mooi ouder worden

In “Te lijf’ halen Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier en eerlijke pen onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd en hart – rimpels, opvliegers en stress – maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Tijdens hun zoektocht praten zij met deskundigen – van hormoonarts tot filosoof, van seksuoloog tot voedingsexpert – en experimenteren ze met onder andere botox, rebalancing, trilapparaten en readings.
Het is een feest van herkenning en bevat praktische tips. “Te lijf’ helpt je om van de overgang naar een nieuwe fase de beste tijd van je leven te maken!

Oomen stroomt over – Francine Oomen

Het overvalt haar; de auteur wijt haar klachten aan alles behalve de overgang. Te weinig kennis over deze fase in een vrouwenleven, te weinig bespreekbaar, te weinig erkend, vindt zij. Redenen dit boek te schrijven en ze doet dit aan de hand van eigen ervaringen. Op zeer ludieke wijze laat zij zien waar ze tegenaan liep, wat het met haar en haar omgeving deed en hoe zij dit alles overleefde en er uiteindelijk sterker door werd. Een transitie, zo stelt zij, die liever niet door hormoontherapie verstoord moet worden. Daarover weinig goeds, al dan niet terecht. Door de vorm – een creatieve combi van tekst en illustraties – relativeert zij het onderwerp, terwijl daarnaast de (mogelijke) klachten zwaar aangezet worden. Hormonenhussel, breinblubber en oude shit alom. Het is en blijft een persoonlijke ervaring, die niet op ervaringen van anderen geplakt kan worden. Dat geldt ook voor de manier waarop zij het heeft aangepakt. Dit laat onverlet dat het boek ondersteunend en taboedoorbrekend kan werken. Wat meer begrip (bijvoorbeeld in de vorm van overgangsverlof) is zeker welkom. Voor de één miljoen Nederlandse vrouwen in deze fase van hun leven een opsteker, voor jongere vrouwen een eyeopener en voor mannen wellicht een must.

Alles wat je moet weten over de overgang

Ergens rond je vijfenveertigste begint het: de overgang. Niet zo rond je vijftigste en niet per se met het opvliegers of een wegblijvende menstruatie, zoals velen denken. De overgang is in onze westerse cultuur een beladen fenomeen, maar dankzij dit positieve en taboedoorbrekende boek hoeft geen enkele vrouw er nog langer tegen op te zien. Integendeel. Vrouwen in de overgang beginnen met levenswijsheid aan hun nieuwe jeugd, de tweede helft van hun leven.
Dit boek is een handige gids bij alle veranderingen in de overgang. Met ruime aandacht voor lichamelijke veranderingen, de psychologische en spirituele kant, schoonheid, relaties en seksualiteit.

De overgang als bron van kracht

Hoewel Linda de Mol heeft gezegd dat ‘de overgang natuurlijk niet sexy temaken is’, is er wel degelijk een bevrijdende en bijzonder mooie kant aan de overgang. Christiane Northrup laat in De overgang als bron van kracht niet alleen zien welke veranderingen vrouwen tussen de 45 en 60 kunnen verwachten, maar ook hoe de overgang een nieuwe fase van innerlijke ontwikkeling kan inluiden. Deze nieuwe levensfase is volgens Northrup niet een periode van verlies, maar juist een bron van kracht.

Pin It on Pinterest

Share This