Wat Orka’s ons leren …

Een Orka? Dat is toch een walvis? Orka’s zijn naast mensen en één andere walvissoort, de Griend, de enige dieren die een menopauze hebben.

Vrouwelijke Orka’s kunnen wel 90 jaar worden. Veel ouder dan de mannetjes.
Oude vrouwelijke Orka’s zijn een goed voorbeeld van vrouwelijk leiderschap en een belangrijke bron van wijsheid. Zij wordt de leider van de groep en helpt haar nakomelingen te overleven.

Vrouwtjes zijn zo belangrijk omdat zij hun kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generatie en de groep beschermen tegen gevaar van buitenaf. Zij steekt haar energie niet meer in voortplanting maar in het sterker maken van haar familie.

Wij vrouwen hoeven onze energie niet te stoppen in het sterker maken van onze familie, maar wij kunnen die wel goed gebruiken om onze kennis en vaardigheden te delen en zelf zichtbaar te worden.

De overgang is niet alleen maar negatief

We moeten af van het idee dat de overgang iets negatiefs is.
Wat wij van de Orka kunnen leren is dat het een volkomen onterecht idee is, dat onze rol is uitgespeeld. Integendeel. De kinderen zijn (bijna) de deur uit. Het is tijd om de volgende stap te zetten en je ambities waar te maken. Jij bent het waard jezelf te laten zien, je kennis te delen online je plek in te nemen. 

Hoogste tijd voor vrouwelijk leiderschap

Het is tijd om onze leiderschapsrol te pakken. Gelukkig zie je steeds meer rolmodellen, die ons het goede voorbeeld geven. Kijk maar naar Kamala Harris of dichterbij Sigrid Kaag. Beide vrouwen van boven de vijftig die zichtbaar durven zijn en ons uitdagen hun voorbeeld te volgen.

Als wij niet meer van nut zouden zijn voor de maatschappij dan zouden wij na onze vruchtbare periode sterven. Nu hebben wij nog minstens 25 jaar voor de boeg. Leven wij in een wereld die ons meer kansen biedt dan ooit en was het nooit makkelijker om grote groepen mensen te bereiken en te verbinden.

Welk verlangen borrelt er in jou? Hoe ga je dat vervullen? Leuk als je hieronder een reactie plaatst.

Ook over dit onderwerp maakte ik weer een filmpje. Je kunt het hieronder bekijken of op mijn YouTube kanaal. Fijn als je je ook nog even abonneert.


Later is NU, niet gisteren of morgen, maar vandaag.

Pin It on Pinterest

Share This