Iedereen wil oud worden, maar …

Leuk ouder worden, is dat mogelijk?
Je zou bijna denken van niet als je ziet hoeveel moeite, vooral vrouwen, ervoor doen om er jonger uit te zien. Iedereen wil ouder worden, maar niemand wil het zijn.
Onze maatschappij laat je graag geloven dat iemand die ouder is dan 45 op zijn retour is. Vanaf nu gaat het alleen maar bergafwaarts. De beste jaren liggen achter je. In de brievenbus krijg je allerlei reclame over anti-aging producten of uitnodigingen voor de 50+ beurs.

Waarom voelen wij ons vanaf een bepaalde leeftijd vereerd als iemand zegt: “Je ziet er goed uit voor je leeftijd”? Hoe zo “voor je leeftijd” je ziet er goed uit of niet. Of een uitspraak als “50 is het nieuwe 30” alsof het beter is om 30 te zijn dan 50. Waarom is het niet ok om gewoon 40, 50 of 60 te zijn?

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn

Focus op de buitenkant

Ik begrijp echt wel waarom je het fijn vindt als iemand zegt dat je er goed uitziet. Want eerlijk is eerlijk ouder worden gaat nu eenmaal gepaard met uiterlijk verval. Rimpels, grijze haren noem maar op en dat vinden wij nu eenmaal niet mooi, omdat in onze maatschappij de focus vooral ligt op uiterlijk, jong en strak. Wij er graag bij willen horen, een menselijke basis behoefte, en ons van nature graag aanpassen aan de verwachtingen van de buitenwereld.

Helaas geldt dat vooral voor vrouwen, want oudere mannen met grijzende slapen worden vaak sexy gevonden

Alles is gericht op anti-aging in plaats van pro-aging. Niet gek. Alleen al de cosmetica- industrie verdient miljarden met deze boodschap en profiteert van onze onzekerheid.

De glans van de jeugd

Onze maatschappij verheerlijkt de schoonheid en vruchtbaarheid van de jeugd.

Zolang wij ons blijven aanpassen aan wat de maatschappij van ons verwacht, houden wij dit beeld zelf in stand en wordt het een “selffulfilling prophecy”.

Hoe lastig het voor ons ouder wordende vrouwen ook is ons uit dat harnas van aanpassing te bevrijden, het is de enige manier om meer onszelf te worden en te zijn.

Moeten wij allemaal aan de botox?

Ons primaire doel zou niet moeten zijn er jonger uit te zien dan onze leeftijd, maar om gezond te blijven en te blijven leren. Zodat wij mee kunnen blijven doen, onze kennis en kunde met de maatschappij delen en zichtbaar zijn of eindelijk worden.

Moeten wij allemaal aan de botox of cosmetische chirurgie om er jonger uit te blijven zien? Of is het gewoon ok om 40, 50 of 60 te zijn?

Pin It on Pinterest

Share This