Leuk ouder worden!?

Leuk ouder worden, is dat mogelijk?
Je zou bijna denken van niet als je ziet hoeveel moeite, vooral vrouwen, ervoor doen om er jonger uit te zien. Het lijkt wel of ouder worden iets is waar wij ons voor moeten schamen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf gelukkig prijs dat ik ouder mag worden, maar het bijbehorende “verval” ook best confronterend vind.

Aan de andere kant mogen wij trots zijn op wie wij zijn en wat wij tot nu toe allemaal hebben doorstaan. Dus ook op ons grijzer wordende haar, de rimpels en kraaienpootjes. Je hebt geen botox nodig om er goed uit te zien. Als jij jezelf goed verzorgt, goed passende kleding in de voor jou juiste kleuren draagt (je haar mag dan wel grijs worden, dat betekent nog niet dat jij een grijze muis hoeft te zijn) en blij bent met jezelf, dan ben je prachtig.

Onze maatschappij laat je graag geloven dat iemand die ouder is dan 45 op zijn retour is. Vanaf nu gaat het alleen maar bergafwaarts. De beste jaren liggen achter je. In de brievenbus krijg je allerlei reclame over anti-aging producten of uitnodigingen voor de 50+ beurs. Hoogste tijd dus om dit beeld te veranderen.

OMG – Oud Met Glimlach

Om terug te komen op het begin van dit blog: “Leuk ouder worden, is dat mogelijk?” Dit was precies de vraag die ook Esther Kollmann en Annette Wichmann zichzelf stelden.

Met Annette kwam ik begin december vorig jaar in contact via Instagram. Zo zie je maar weer, dat sociale media echt tot leuke en nuttige contacten kunnen leiden. Zonder hadden wij elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet.
Omdat wij bij elkaar in de buurt bleken te wonen, hebben wij samen een kop theegedronken en heeft Annette uitgebreid verteld over hoe hun boek OMG “Oud Met Glimlach” (alles wat je (niet) wilt weten over ouder worden) tot stand is gekomen. Ik kende het boek nog niet, maar was inmiddels zo nieuwsgierig geworden, dat ik het graag wilde lezen.

Esther en Annette hebben zo’n vier jaar aan het boek gewerkt. Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan en ook advies ingewonnen van diverse experts. Wat ik het leuke vind van dit boek is, dat het een soort van naslagwerk is geworden. Of zoals zij het zelf noemen een “handifest”. Alle uitdagingen (want ja ze houden het wel positief) komen aan bod. Van je hoofd tot je tenen en alles daar tussenin.

Wat zij zelf op de achterflap over het boek zeggen is o.a. dit.

“Ouder worden, voor de één een drama, voor de ander eindelijk rust. Wij vroegen ons af: wat staat ons allemaal te wachten? We zijn op een leeftijd gekomen waarvan je zou kunnen denken dat alles alleen nog maar minder gaat worden. Hoe worden we gelukkig en fit ouder, in plaats van chagrijnig en uitgeblust?”

Tussen tafellaken en servet

Het boek begint met een mentale peptalk zodat je een beetje weet wat je te wachten staat. Ook Annette en Esther geven in het boek aan, dat je vanaf ongeveer je veertigste als middelbaar wordt betiteld. “Dat voelt als nét niet, een beetje middelmatig eigenlijk.” Je zit er precies tussenin. Niet meer jong, maar ook nog niet stokoud.

Dat laatste is volgens mij de crux. Onze maatschappij is nog steeds ingericht op een tijdperk waarin wij gemiddeld niet ouder werden dan 60-65. Maar met een beetje geluk word je tegenwoordig 80 of misschien wel 90. Er is dus een hele nieuwe levensfase bijgekomen. Qua (hormonale) veranderingen vergelijkbaar met de puberteit. Een soort tweede puberteit, maar dan andersom. Tijd om daar eens een leuke naam voor te bedenken (ik hoor het graag als je een mooie ingeving hebt) en om jezelf af te vragen wat ga ik de komende 20 jaar nog doen in plaats van af te tellen tot je pensioen.

Wat ik vooral uit het boek leer, is dat je inderdaad leuk ouder kunt worden. Dat je daar natuurlijk een dosis geluk bij nodig hebt, maar dat je ook heel veel zelf kunt doen. Naast goed voor jezelf zorgen, gezond eten en voldoende slapen, is blijven bewegen wel de allerbelangrijkste. Je lichaam volop blijven gebruiken en daarnaast ook je brein blijven uitdagen. Nieuwe dingen leren, nieuwe dingen doen, zorgen ervoor dat je op een leuke en gezonde manier ouder wordt.

Ik sluit graag af met een mooie quote van Bart Chabot, die ook in het boek terugkomt.

‘“Als je leeft bij de dag.
Ben je nooit meer dan een dag ouder.”

~ Bart Chabot

Meer informatie over Annette en Esther kun je vinden op hun website https://www.oudmetglimlach.nl/

Wil je graag leuk ouder worden en kun je daar wel wat inspiratie bij gebruiken dan ben je van harte welkom bij de besloten Facebookgroep “Vrijheidsjutters – voor de 45+ vrouw die beseft dat later NU is”.

Pin It on Pinterest

Share This