Kijk met nieuwe ogen

“The real voyage of discovery lies not in discovering new lands, but in seeing with new eyes” – Marcel Proust

Overgang

Als je mij al langer volgt, weet je dat het mijn missie is om het nog steeds scheve beeld van dé 50plus vrouw (die overigens niet bestaat, maar dat terzijde) positief te veranderen.

Hoewel ik uit eigen ervaring weet, dat het onlosmakelijk verbonden is met het leven van een vrouw rond de 50, heb ik het er bijna nooit over: de overgang. Waarom?
Heel eerlijk omdat ik mij ervoor schaamde. Want tsja, de overgang is nu eenmaal niet sexy en wordt vooral geassocieerd met oud en afgedankt. In een maatschappij waar het vooral jong en fris moet zijn, wil je natuurlijk niet als zodanig gezien worden.

Bewustwording

Maar ja het er niet over hebben, betekent niet dat het er niet is. Ik had en heb er ook last van en vind dat wij het daar ook gewoon over moeten hebben. Want als wij het er zelf nauwelijks over hebben, hoe moeten onze gezinnen en onze werkgevers er dan mee om leren gaan? Welk voorbeeld geven wij onze dochters?
In de media is het de laatste tijd een regelmatig terugkerend onderwerp. Ik heb goede hoop dat het binnenkort net zo normaal is om over de overgang te praten als over de puberteit.

Bewustwording bij ons vrouwen zelf en in de maatschappij is belangrijk. Dan weet je dat het erbij hoort. Het is geen enge ziekte en je gaat er niet aan dood. Alhoewel als je alle symptomen leest die je mogelijk kunt krijgen, word je niet echt vrolijk.

Sportmaatjes

Wat mij enorm helpt is mijn cluppie sportmaatjes waarmee ik 2x in de week sport. Wij zijn een leuk bijeengeraapt zooitje. Als we elkaar niet in de sportschool hadden ontmoet, waren wij elkaar waarschijnlijk nooit tegengekomen. Zeven verschillende vrouwen die samen bewegen en tijdens de koffie, met de nodige humor, onze dagelijkse beslommeringen bespreken. Onze appgroep is inmiddels een boek op zich. Een menselijk verhaal vol lief en leed over het leven van alledag. Over zeven middelbare vrouwen die zichzelf opnieuw aan het uitvinden zijn.

Je kunt zelf veel doen om de overgang een beetje dragelijk te houden. Dat begint, ik weet het is een open deur, met goed voor jezelf zorgen. Op tijd naar bed (ook als is slapen soms een crime), niet te veel koffie en alcohol, voldoende sporten, wandelen, fietsen, gezond eten, nieuwe dingen doen en plezier maken. Lekker uit je dak gaan op een goede plaat is een prima manier om te bewegen en je wordt er ook nog eens vrolijk van.

Wake-up call

De overgang is een wake-up call. Je wordt ruw wakker geschud en aan het denken gezet. De oude vertrouwde rollen die je als vanzelfsprekend op je hebt genomen veranderen. Je staat op een kruispunt en het is aan jou keuzes te maken. Jezelf vragen te stellen. Hoe ga ik mijn leven de komende jaren invullen? Wat is voor mij echt belangrijk? Wie ben ik?

De overgang is met recht een transformatie naar een nieuwe levensfase. Het is naast alle ongemakken een periode van persoonlijke groei. Je wordt er krachtiger van. Durft meer op jezelf te vertrouwen en naar je eigen gevoel te luisteren.

In deze periode komt het besef, dat pakweg tussen je 20 en 50ste levensjaar alles zo’n beetje gaat als het gaat. Je studeert, werkt, trouwt, krijgt kinderen en je zorgt ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt.

Tijdens de overgang verandert dat. Je hoeft niet meer aan allerlei verwachtingen te voldoen of dacht te moeten voldoen. Je kunt in alle vrijheid kiezen en bedenken wat je nog wilt tussen je 50ste en 80ste.
Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat na de overgang je beste tijd voorbij was. Maar omdat wij gemiddeld steeds langer leven, hebben wij er een hele levensfase bij gekregen. Een periode om het leven voluit, op jouw voorwaarden, te leven.

Kijken met nieuwe ogen

Geen midlifecrisis, maar een nieuwe levensfase vol mogelijkheden. Los van alle opgelegde rollen. In alle vrijheid ontdekken wie je bent zonder al die aangenomen rollen.

Welke ambities heb je nog? Wil je de wereld rondreizen? Wil je weer studeren of je eigen werk creëren? Het kan allemaal in dit digitale tijdperk.

Juist omdat er zoveel mogelijk is, kan die vrijheid ook verlammend werken. Het is best lastig te ontdekken wat jij nu echt nog wilt en dat ook aan jezelf en je omgeving toe te durven geven. Daar is inzicht en lef voor nodig. Voor jezelf kiezen, onvervulde verlangens waarmaken en nieuwe dingen doen. Dat vraagt om kijken met andere ogen.

Kijk met nieuwe ogen
Je bent nooit te oud om iets nieuws te doen.
Er ligt nog zo veel moois op je te wachten.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Meld je dan aan bij de gesloten Facebook groep “Vrijheidsjutters online” of download mijn gratis inspiratie gids.

Pin It on Pinterest

Share This