“Oudjes” hebben net zo veel kans om digitaal vaardig te worden als “jonkies”

Ik was blij verrast door een artikel in het Financieel Dagblad met de de hierboven genoemde titel. Onderzoek van Paul Kirschner van de Open Universiteit en Pedro de Bruyckere van Artevelde University College in Gent “The myths of the digital native and the multitasker” heeft dit aangetoond. Zij stellen “oudjes” hebben net zo veel kans digitaal vaardig te worden als “jonkies”. Iemand van 50 kan net zo goed websites leren bouwen als iemand van 20”. Wel is het zo dat de jeugd minder koudwatervrees heeft. Ze hebben sneller door hoe een digitaal apparaat werkt. Maar dat betekent nog niet, dat ze zonder les begrijpen hoe ze het internet kunnen gebruiken. Net zomin als zij in staat zijn zonder rijbewijs auto te rijden.

In de klas met 25-jarigen

Omdat ik niet afhankelijk wil zijn van anderen, ook niet voor mijn website, en omdat ik een fascinatie heb voor de online wereld en haar mogelijkheden, heb in 2017 een opleiding webdesign gevolgd bij het College of Multi Media. Klassikaal, offline, iedere zaterdag gedurende 6 maanden met veel huiswerk. Best “old school” eigenlijk 😉 Ik moet eerlijk bekennen dat het geen makkie was en dat mijn jongere studiegenoten de lesstof opzogen als sponzen, waar mijn “harde schijf” soms bijna crashte. Maar als je dan na al dat zwoegen eindelijk het felbegeerde papiertje in handen hebt, geeft dat een geweldig trots gevoel. Mijn zelfvertrouwen heeft er een enorme boost door gekregen. Ik weet nu veel beter mijn weg online te vinden en durf meer te vragen en experimenteren.

Ook als je zelf geen websites wilt bouwen, is het fijn dat je kennis van zaken hebt. Je bent een serieuze gesprekspartner voor je webbouwer, je kunt veel beter aangeven wat je wilt en hoe je het wilt, je kent de beperkingen en je begrijpt nu ook dat een website geld kost omdat er veel tijd in gaat zitten.

Iedere 50+ vrouw zou haar eigen website moeten hebben …

Om een website te bouwen hoef je zeker niet zo’n uitgebreide opleiding te volgen. Met WordPress of Wix kun je een prima website bouwen. Zeker als je een persoonlijke website maakt of zzp’er bent. Je hoeft echt geen techneut meer te zijn om je eigen website te bouwen.

Natuurlijk chargeer ik een beetje en is het maken van een website een keuze die je helemaal zelf mag maken. Wat ik wel wil benadrukken, is dat het voor jou en mij als 50plus vrouw belangrijk is dat wij online vindbaar zijn en dat onze social media profielen duidelijk maken wat wij aan kwaliteiten in huis hebben. Er kleeft nog steeds een wat stoffig imago aan ons. Door jezelf te laten zien en je ook online te profileren met je kennis en kunde werk je aan je eigen merk. Je wordt zichtbaar bij werkgevers of weet de juiste opdrachtgevers en klanten aan te trekken. 

Altijd blijven leren

Als je blijft leren, kun je alles wat een “digital native” ook kan. Zeggen de schrijvers van het in de eerste alinea genoemde artikel. Wat ons denk ik in de weg zit, is onze eigen mindset. Wij vinden het vaak te technisch of hebben inderdaad vrees om op de knoppen te drukken. Bang voor wat er mis kan gaan. Angst dat wij het niet kunnen. Of niet weten wat wij er mee moeten. En misschien wel onze grootste angst: zichtbaar zijn (want ja wat vinden de anderen daarvan?). Toch is het jammer als jij je je daardoor laat weerhouden de online wereld verder te ontdekken. Daar is ie veel te leuk en interessant voor. Denk er alleen maar aan hoe snel je je netwerk kunt uitbreiden of lid kunt worden van een community. Of van je hobby je werk kunt maken. Ik denk oprecht dat wij ons zelf en de maatschappij tekort doen als wij onze online vaardigheden niet verder ontwikkelen.

Wij zijn uniek. Juist omdat wij de tijd zonder computer hebben “overleefd”. Bijna niet te geloven toch? Is het onze taak te zorgen dat de goede dingen uit het pre-internet tijdperk behouden blijven. Zoals echte persoonlijke aandacht, persoonlijke ontmoetingen en persoonlijke service. Daarnaast hebben wij enorm veel kennis (die echt niet helemaal verouderd is) en als je die online kunt doorgeven, bereik je veel meer mensen. Een brug bouwen tussen de offline en online wereld. Met doorzettingsvermogen en de wil om nieuwe dingen te leren, gaat dit ons lukken. Wie bouwt er mee?
Ben je een 50+ vrouw die bij wil blijven? Meld je dan aan bij de besloten Facebookgroep “Vrijheidsjutters – online” om elkaar te inspireren en samen nieuwe dingen te leren.

Pin It on Pinterest

Share This