Leer te durven

Leer te durven. Makkelijker gezegd dan gedaan. Jezelf opnieuw uitvinden valt niet mee. Vroeger was dat makkelijker omdat je steeds in een nieuwe levensfase terecht kwam. Middelbare school, studeren, werken, samenwonen, verhuizen, kinderen … allemaal momenten waar er dingen veranderden en die een andere rol van jou verwachtten. Daar dacht je niet over na dat ging eigenlijk vanzelf.

Maar nu je rond de 50 bent, de kinderen steeds groter worden of bijna het huis uit gaan, word je onrustig en vraag je je af: “Wat ga ik de komende 25 jaar nog doen?” Je weet dat als je op dezelfde voet doorgaat er niets verandert en dat, als je het anders wilt, alleen jij daar wat aan kan doen.

Later is nu

Waar je voorheen kon denken dat komt maandag wel of volgende week, volgende maand of toch echt voor de kerst, realiseer je je opeens dat later nu is.

Als je nog die ene studie wilt doen, van baan wil veranderen of nu echt je eigen coachpraktijk of bed & breakfast wil beginnen dan is dat zeker mogelijk maar dan moet je wel aan de bak. Er is geen studie- of beroepengids voor 45plus vrouwen die je de weg wijst.

Geen fluitje van een cent

Jezelf opnieuw uitvinden is geen fluitje van een cent. Het enige dat je kunt doen, is gewoon beginnen en kijken wat je onderweg tegenkomt. Wees niet bang om onderweg te verdwalen, want ook met een omweg kom je op je bestemming.

Als ondernemer kun je niet anders dan jezelf steeds opnieuw uitvinden. Zeker als je, zoals ik, nou niet bepaald geboren bent met het ondernemersgen en het ondernemen moet leren met vallen en opstaan. Als voormalig docent en opleidingsadviseur wist ik niets van zelfstandig ondernemen en alles wat daarbij kwam kijken. Wat ik wel wist is dat ik niet op de oude voet door wilde gaan.

Het was voor mij nog niet helemaal duidelijk wat ik dan precies wilde doen en voor wie. Het moest in ieder geval iets met leren en persoonlijke ontwikkeling zijn. Gedeeltelijk ingegeven door mijn oude beroep, maar ook omdat ik zag dat de wereld steeds sneller verandert en kennis snel veroudert en omdat leren leuk is. Zeker met de online mogelijkheden van nu.

Begin

Uiteindelijk ben ik gewoon begonnen. Als ik het alleen bij denken had gelaten, zou ik nog steeds zijn daar waar ik toen was.

Van het een kwam het ander. Ik heb een business coach ingeschakeld, opleidingen gevolgd op het gebied van kleur en stijl, social media, online marketing, mindset, en zelfs een officiële opleiding webdesign gevolgd. Die laatste vooral uit frustratie, omdat ik er klaar mee was steeds van anderen afhankelijk te zijn.

Het was mijn zoon die zei: “Mam, waarom ga je het niet zelf leren?”. De eerste gedachte of eigenlijk het eerste excuus dat bij mij opkwam was “daar ben ik toch veel te oud voor”, gelijk gevolgd door “ja maar ik ben helemaal niet technisch”. Ik had de natuurkunde lessen van meneer Moolenaar nog scherp op mijn netvlies staan. Hij zittend op een podium voor de klas en altijd diegene naar voren roepend, waarvan hij van tevoren wist dat zij de vraag toch niet konden beantwoorden. Helaas meestal meisjes, zodat hij vervolgens kon zeggen: “Ach ja natuurkunde dat hebben jullie ook helemaal niet nodig.”

Durf en lef

Ik heb de afgelopen jaren vooral mijn lefspier getraind. Iedere keer weer en steeds een beetje meer. Wie veel heeft geschreven over en onderzoek heeft gedaan naar moed en kwetsbaarheid is Brené Brown. De Netflix documentaire “Call to Courage” kan ik je zeker aanraden.

Als wij als 45plus vrouw van betekenis willen blijven, niet aan de kant willen staan en niet onzichtbaar willen worden dan zullen wij zelf, het nog steeds onjuiste imago dat aan ons kleeft, moeten veranderen. De enigen die dat beeld ten positieve kunnen keren zijn wij. Dat begint met durven. Het lef hebben om je angst in de ogen te kijken en jezelf te laten zien.

Dit gaat niet vanzelf. Daar moet je aan werken. Het is een proces en begint bij het herontdekken van jezelf en het vormen van een nieuw perspectief voor de toekomst.

Voel je vrij om te experimenteren. Om iets te proberen. Om iets te zijn of niet. Om te vallen en weer op te staan of om succes te hebben. Leef je Vrijheid en zet jezelf op eerste plaats. Het is “nu jouw tijd” in plaats van “jouw tijd komt nog wel”.

Voel jij dat het tijd is voor verandering, maar ontbreekt het je nog aan de nodige lef?  Laat je inspireren en word lid van de besloten Facebook groep “Vrijheidsjutters”.

Pin It on Pinterest

Share This