Bang voor de overgang?

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn.
Is dat de reden dat er nog steeds een taboe bestaat rond de overgang? Omdat wij vrouwen van een zekere leeftijd, het er liever niet over hebben en er misschien nog te weinig van (willen) weten.
Toch is de enige uitweg erdoorheen.

Wat is oud?

Duidelijk is dat wij en niet alleen wij, maar ook onze maatschappij liever niet praten over ouder worden. De overgang wordt geassocieerd met onvruchtbaarheid, rimpels, grijs haar kortom verval. Maar wat is “oud” in een maatschappij waarin wij er de laatste decennia zo’n 25 tot 30 jaar hebben bijgekregen?

Het lijkt wel of wij ons schamen om ouder te worden. Els Rozenbroek schreef er in het NRC van 8 maart jl. een artikel over.

Hoogste tijd dus om het eens over de overgang te hebben. Zelf sprak ik er tot voor kort ook niet veel over. Toch is het belangrijk dat wij vrouwen meer open zijn over de overgang en alles wat daarbij hoort. Niet alleen voor onszelf maar ook voor onze dochters, partners, werkgevers etc.

Uit de taboesfeer

Wat belangrijk is dat wij onszelf beter informeren over de overgang. Onze eigen onwetendheid zorgt ervoor dat overgangsklachten niet als zodanig worden herkend.
Vrouwen zijn bang dat, als zij er mee naar buiten komen, er lacherig over wordt gedaan of zij als aansteller worden gezien. De overgang is voor iedereen anders.

Gemiddeld begint de overgang zo rond je 48ste en duurt dan zo’n 5 tot 7 jaar. Er zijn echter vele variaties. Zo zijn er vrouwen die al heel jong in de pre-menopauze komen en ook vrouwen die pas laat overgangsklachten krijgen.
De aard van de klachten verschilt van vrouw tot vrouw. Er zijn er die nergens last van hebben, vrouwen die wel veranderingen merken, maar daar redelijk goed mee kunnen leven tot vrouwen die nauwelijks meer kunnen functioneren. Blijf niet rondlopen met je klachten maar ga langs bij een gespecialiseerde overgangsconsulent voor hulp en advies.

Beetje bij beetje wordt het taboe doorbroken. Neem als voorbeeld deze “week van de overgang” waarin door het hele land voorlichting wordt gegeven en aandacht wordt gevraagd voor deze belangrijke fase in een vrouwenleven. Daarnaast zijn er veel boeken over de overgang geschreven en er zijn zelfs theatershows.
Het is de hoogste tijd dat de overgang uit de taboesfeer komt. Dat wij er meer over leren en er vrijuit over durven praten.

Als je alles van tevoren weet …

Eind van deze maand word ik 58 en ik ben daar trots op. Ik schaam mij niet voor mijn leeftijd en ben dankbaar dat ik sta waar ik nu sta. Ik weet van heel dichtbij dat je dankbaar mag zijn voor iedere verjaardag. En natuurlijk baal ik soms van de rimpels die ik er zomaar bij krijg of die heksenhaar op mijn kin. Maar dat is slechts de buitenkant en bepaalt niet wat of wie ik ben.
Gelukkig ben ik niet meer de “heks op de bezemsteel” die ik zo rond het einde van mijn veertigste was. Het korte lontje, het mezelf niet meer herkennen in mijn manier van reageren, gedoe op mijn werk. Geen moment heb ik het verband gelegd met de overgang. Ik was immers nog elke maand ongesteld. Dat dat helemaal niets zegt, dat de schommeling in hormonen, die zorgden voor de emotionele achtbaan, al was begonnen, had ik toen graag geweten.

Naast de nodige informatie, het aanpassen van je leefstijl, doen een paar leuke vriendinnen, een begripvolle partner, werkgever en een flinke dosis humor wonderen.

Transformatie

De overgang is niet alleen maar kommer en kwel. Het is een periode waarin wij onze rugzak legen en ons ontdoen van (emotionele) bagage die ons niet meer dient. Een rups wordt ook met heel veel pijn en moeite een vlinder. Zo wil ik ook naar de overgang kijken. Een tijd met ongemakken en tegelijkertijd een overgang naar een nieuw begin van een volgende fase in je leven.

Een levensfase vol persoonlijke vrijheid, met nieuwe inzichten gebaseerd op eerdere ervaringen en door de ontwikkeling van de techniek met meer mogelijkheden dan ooit.

Omarm het ouder worden, wees trots op wie je bent en kijk met een open mind en nieuwsgierigheid naar wat het leven je nog te bieden heeft. Inspiratie of tips nodig? Download dan mijn gratis gids “Herprogrammeer je brein, laat oude patronen los en wordt wat je kunt zijn”.

De overgang is niet je ondergang. Wat ga je de komende 25 jaar doen? Wat wil je nog leren, welke reizen wil je maken? Wees nieuwsgierig en vind jezelf opnieuw uit.

Pin It on Pinterest

Share This