Wat is jouw mindset?

Geloof je dat je vaardigheden kunt ontplooien door er moeite voor te doen?
Je hebt een groei mindset als je denkt dat kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden door nieuwe dingen te leren, te werken en te oefenen.
Je hebt een fixed (statische) mindset als je gelooft dat talenten aangeboren zijn en dat als je slim, middelmatig of dom bent, dat altijd zo blijft. Kortom dat je daar zelf geen invloed op hebt.

Mindsets

Mindsets maken een belangrijk deel van je persoonlijkheid uit. Als je hier meer over wilt weten dan kan ik je het boek van Carol S. Dweck aanbevelen. Het is toegankelijk geschreven en het geeft aan het eind van ieder hoofdstuk tips hoe je je mindset kunt veranderen.

Je kunt hieronder ook mijn gratis inspiratie gids “Herprogrammeer je brein, laat oude patronen los en wordt wat je kunt zijn” downloaden.

Alleen al het besef dat er verschillende mindsets bestaan, kan ervoor zorgen dat je anders denkt en reageert. Je kunt jezelf aanpakken als je merkt dat je in de greep bent van de fixed mindset, bijvoorbeeld als je denkt dat je te oud bent om nog iets nieuws te leren of ontmoedigd raakt als iets veel inspanning kost. Schakel dan over naar de op groei gerichte mindset: blijf nieuwsgierig, grijp kansen, leer van fouten en blijf moeite doen.

Bij het veranderen van mindset spelen de interne stemmetjes – de zelfspraak – een belangrijke rol. Interne stemmetjes die constant zeggen dat je te dom, te oud etc. bent, kun je veranderen in stemmetjes die je aanmoedigen en die tegen je zeggen dat je op iedere leeftijd iets nieuws kunt leren.

Kennis over de werking van je brein en bewustwording is de eerste stap in het veranderen van je mindset. Recent hersenonderzoek laat zien dat het brein lijkt op een spier: hij wordt sterker als je hem vaker gebruikt. Bij het leren ontstaan er nieuwe, kleine verbindingen. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe meer hersencellen er ontstaan. Het resultaat? Een gezonder, scherper verstand.

Het veranderen van mindset is geen chirurgische ingreep. Als je mindset verandert, zijn je oude overtuigingen niet ineens weg. Het is een kwestie van oefenen en doorzetten. Het klinkt simpel, maar het is niet makkelijk.
De nieuwe overtuigingen krijgen een plaatsje naast de oude. Als ze sterker worden, zorgen ze ervoor dat je anders gaat denken, voelen en doen. Dit moet je volhouden. Het veranderen van je mindset bestaat niet uit het toepassen van een paar trucjes. Het gaat om het veranderen van je denken.

‘Ik verdeel de wereld niet in zwak of sterk of in successen en fiasco’s, ik verdeel de wereld in mensen die leren en mensen die niet leren’

~ Benjamin Barber

Blijf bewegen

Nu wij -met wat geluk- allemaal ouder worden, is het wel zo fijn dat op een vitale manier te doen. Als je blijft bewegen, in welke vorm dan ook, zorg je dat je lichaam soepel en mobiel blijft. Daarnaast staat bewegen gelijk aan jezelf blijven ontwikkelen.

Leeftijd is voor mij vooral een getal. Het gaat er om jong van geest te blijven. Dit kun je doen door je te blijven interesseren voor de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij, nieuwsgierig te zijn en door zelf actief aan de slag te gaan met het leren van nieuwe dingen. Ik hoor regelmatig zeggen: “Ik heb het al zo druk, waar moet ik de tijd vandaan halen?” Vaak is het geen kwestie van tijd hebben, maar van het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten.
Hoeveel tijd kun je winnen door wat minder tv te kijken?

Tweede puberteit

Veel vrouwen van rond de 50 zijn van jongs af aan gewend zich aan te passen aan hun omgeving. Zij komen nog uit een generatie waarin je geleerd werd, dat je goed voor je man en je gezin/familie moet zorgen en wat jij leuk vond, was van ondergeschikt belang. Vooral niet te veel klagen en aandacht voor jezelf opeisen.

Zo rond je vijftigste ga je je realiseren, dat je niet het eeuwige leven hebt. Dat als je nog iets in de wereld wilt zetten, het nu moet gebeuren. Nu je nog voldoende tijd hebt het roer om te gooien. Maar wat dan? Je weet wel dat je het anders wilt, maar je hebt geen idee wat en hoe.

We zitten letterlijk en figuurlijk in de overgang. Ik spreek liever van tweede puberteit. Niet omdat ik graag krampachtig jong wil blijven, maar omdat de energie van de puberteit mij meer aanspreekt dan de energie van de overgang.

In de puberteit ga je ervan uit, dat je nog een heel leven voor je hebt. Dan maak je andere keuzes. Je gaat lekker experimenteren en ontdekken. Als je deze energie ook na je vijftigste kunt behouden en met alles wat wij je nu weet gaat inzetten, dan ben ik ervan overtuigd dat wij als vrouwen van 45+ de wereld nog veel te bieden hebben.

Wat als alles mogelijk is?

Het is niet zo makkelijk erachter te komen wat je echt wilt. Daarnaast is het nog een grote opgave je hoofd boven het maaiveld uit te steken, jezelf uit te spreken en zichtbaar te zijn. Dan krijg je gelijk weer met je interne stemmetjes te maken die zeggen: “Wat zal een ander daarvan denken?”

Maar als je blijft doen wat je altijd al deed dan verandert er helemaal niets. Alleen als jij in actie komt en dingen anders gaat doen, kom je erachter wat er voor jou nog mogelijk is en kun jij het verschil maken.

We leven in een tijdperk van ongekende mogelijkheden. Ga ze verkennen, ga leren, experimenteren en vind jezelf opnieuw uit.

Werken aan de groei van jouw mindset? Klik op de knop hieronder en download mijn gratis inspiratie gids en/of wordt gratis lid van mijn besloten Facebookgroep Vrijheidsjutters. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Wat ga jij doen met de rest van je leven?

Pin It on Pinterest

Share This