Wie is die 50plus vrouw?

Dé 50plus vrouw bestaat niet. Tot je 50ste word je ingedeeld in ontwikkelingsfases. Van 0-4 ben je baby, peuter, kleuter. Vanaf ongeveer 6 jaar ben je een basisschoolkind. Vanaf je 12e ga je als brugpieper naar de middelbare school. Je bent inmiddels een tiener, daarna word je een adolescent om vervolgens vanaf een jaar of 30 als (vroege) volwassenen bestempeld te worden.

Maar dan, dan word je 50 en ben je opeens 50plusser? Of je nu 51 bent of 91 dat maakt niet uit. Het is een containerbegrip geworden. Het gaat over alle mensen van 50 jaar en ouder, terwijl daar net zo goed sprake is van verschillende leeftijdsgroepen met verschillende kenmerken. Zeker nu wij gemiddeld langer leven.
Wat wij in ieder geval gemeen hebben, is dat wij zonder het internet zijn groot geworden. En er nu voor moeten zorgen dat wij mee blijven doen in een snel veranderende samenleving.

Tot zo ver dit uitstapje.

Het leven is een zoektocht …

Vorig jaar toen ik met “Leef je Vrijheid” begon heb ik in mijn blog “Leef je Vrijheid” beschreven waar in mijn ogen een Vrijheidsjutter voor staat. Een naam die ik zelf heb verzonnen. Vanaf je 50ste krijg je steeds meer vrijheid, de wereld wordt steeds kleiner en verandert sneller dan ooit. Er valt nog van alles te jutten in de jaren die voor ons liggen. Als grote liefhebber van strand en zee vind ik dit een mooie metafoor. Waarbij ik de kanttekening maak dat “vrijheid” voor iedereen iets anders kan betekenen. In mijn blog “Vrijheid is geen eenrichtingsverkeer” schreef ik daar over.

Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd en ben ik tot de ontdekking gekomen dat mijn doelgroep niet dé 50plus vrouw is.
Dat het als 50plus ondernemer lastig is je eigen geluid te vinden en het lef te ontwikkelen dat te laten horen. Dat het moeilijk is je niet te laten afleiden of verleiden door het online geweld om je heen.
Maar ook heb ik geleerd hoe leuk het is om te blijven leren en onderdeel te zijn van een (internationale) online community van gelijkgestemden. Waar het uiteindelijk om gaat is de verbinding en het geloof in jezelf dat je een verandering kunt maken. Hoe klein ook.

Na feedback van anderen en vele inzichten rijker, doe ik een nieuwe poging om dé Vrijheidsjutter te omschrijven.

Wie is nu die Vrijheidsjutter?

Voor mij is dat een vrouw tussen de 45 en 65 die nog midden in het leven staat en weet dat zij tot meer in staat is dan zij nu laat zien. Zij heeft humor, kan om zichzelf
lachen en laat zich niet zo snel uit het veld slaan.

Zij is bezig zichzelf opnieuw te ontdekken en uit te vinden. Zij weet dat het leven niet om werk alleen draait. Het zijn de relaties en het persoonlijke die uiteindelijk tellen.

Een Vrijheidsjutter staat zelf aan het roer van haar leven. Realiseert zich dat tijd haar kostbaarste bezit is en weet dat zij niet later maar NU het beste uit zichzelf moet halen. Zij gebruikt of onderzoekt de (online) mogelijkheden om te blijven leren, misschien nog iets voor zichzelf te beginnen, haar kennis te delen en haar netwerk uit te breiden.

Zij is in staat haar twijfels, angsten en excuses over boord te zetten om zo haar eigen vrijheid te leven.

Een Vrijheidsjutter weet dat zij aan zet is. Het juiste moment is gewoon NU om haar plek op te eisen en op geheel eigen-wijze verandering te brengen in haar leven en daar buiten. Het is haar kans om levenservaring te delen, de bakens te verzetten en zelf aan het roer te gaan staan.

Zij leert haar leven lang en erkent dat zij met haar levenswijsheid, kennis en vaardigheden anderen kan helpen. Door ook online aanwezig te zijn blijft zij in verbinding met de wereld om haar heen en leert op haar beurt ook weer van de jongere generaties. Het is geen eenrichtingsverkeer.

Een Vrijheidsjutter houdt het niet bij praten alleen maar neemt ook actie. Zij begrijpt dat als zij resultaten wil behalen, zij er ook voor moet werken.

Zij is moedig en deinst niet terug voor negatieve kritiek van anderen die bang zijn voor haar succes.

Een vrijheidsjutter richt haar energie op de doelen die zij wil behalen in plaats van te focussen op de angst om te falen.

Een Vrijheidsjutter is op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, weet waar zij het over heeft, heeft eigenwaarde en staat voor datgene wat zij in de wereld wil zetten. Ze voelt zich vitaal, verbonden en gewaardeerd.

Een Vrijheidsjutter begrijpt dat de kwaliteit van haar leven, een weerspiegeling is van haar eigen keuzes.

Waar het uiteindelijk om draait is, dat zij haar mindset zo traint en ontwikkelt dat zij alle twijfels, angsten en excuses over boord zet. Zij weet dat zij dit niet alleen wil en kan doen en is daarom op zoek naar een netwerk van gelijkgestemde vrouwen.

Scheef beeld

Ons probleem is, dat er nog te vaak een scheef beeld van dé 45plus vrouw wordt neergezet. Daar wil ik met de Vrijheidsjutters community verandering in brengen. Tenslotte zijn wij zelf de enigen die het vertekende beeld kunnen bijstellen door meer van onszelf te laten zien en te horen.

Wij zijn met velen. In 2020 is namelijk meer dan de helft van de Nederlandse bevolking 50 of ouder. Een groep om rekening mee te houden dus.

Join the club

Ben je een leergierige 45plus vrouw die denkt in mogelijkheden en spreekt het bovenstaande je aan? Dan ben je meer dan welkom in de besloten Facebook Vrijheidsjutters community. Ook als je het gevoel hebt dat je er nog een grote afstand is tussen waar je nu staat en graag zou willen staan. Het belangrijkste is dat je een open nieuwsgierige houding hebt, dat je je wilt blijven ontwikkelen, dat je je excuses opzij durft te zetten en dat je in actie komt.

Pin It on Pinterest

Share This