Verloren generatie

Zoals je misschien wel weet, heb ik een zwak voor de 50plus vrouw. En niet alleen om dat ik er zelf een ben, maar vooral omdat ik vind dat wij samen nog een wereld te winnen hebben. Vrouwen van 50plus hebben jarenlange werkervaring, voedden kinderen op, zorgen voor onze ouders en zijn door het leven wijs geworden.

Vrouwen geboren in de jaren zestig behoren tot de zogenoemde “verloren generatie” (deze link verwijst naar leuk en informatief artikel in het AD van september 2017). Wij waren de eerste generatie vrouwen die buitenshuis aan het werk gingen. Meestal parttime zodat wij gezin en werk goed konden combineren. Door het parttime werken, belandden vrouwen meestal in de minder uitdagende banen en zijn daar vaak te lang in blijven hangen. Met als gevolg dat veel van die vrouwen in de crisis boventallig werden verklaard en niet of nauwelijks meer aan het werk komen. Geen voldoening meer halen uit hun werk of bang zijn bij iedere reorganisatie.

De enige constante is verandering

De maatschappij verandert in hoog tempo met als gevolg dat kennis snel veroudert. Wie had ooit kunnen bedenken dat het internet zo’n snelle vlucht zou nemen. Pas in 1993 werd internet toegankelijk voor bedrijven en particulieren en in 1996 bekend bij het grote publiek. De snelle ontwikkeling van mobiele telefoon naar smartphone is ook zo’n voorbeeld. Het is bijna een basis behoefte geworden.

Transformatie

Dachten wij ooit dat het hier om niets anders dan gadgets ging of een hype die wel weer over zou waaien. De realiteit laat zien dat er geen weg terug is. Wij zitten middenin een digitale transformatie.

Vrouwen van 50 transformeren, zitten letterlijk en figuurlijk in de overgang en zoeken naar een nieuw zelfbewustzijn. Ouder worden is best confronterend. Zeker in een maatschappij waar “jong en strak” de maat slaat. Hoe zorgen wij ervoor dat wij niet opnieuw “de verloren generatie” worden. Zijn wij in staat onze krachten te bundelen, te blijven leren van en met elkaar en ons zo staande te houden in dit digitale tijdperk?

Hybride werken

Zelf heb ik de afgelopen jaren de mogelijkheden van de online-wereld ontdekt en omarmd. Met name het online-ondernemen. Daar ben ik zo enthousiast over dat ik andere 50plus vrouwen ook kennis wil laten maken met de mogelijkheden. Ze laten zien, dat zij hun talenten en vaardigheden kunnen omzetten in een betaald product of dienst. Hoe de toekomst van werk precies verandert, weet niemand, maar niets doen is zeker geen optie.

Het is makkelijker dan ooit om voor jezelf te beginnen. Het roer hoeft niet gelijk helemaal om. Je kunt naast je baan in loondienst gaan experimenteren met het ondernemerschap en zo de mogelijkheden van de online-wereld ontdekken. Je kunt in alle vrijheid jouw talenten benutten, je digitale vaardigheden verbeteren en datgene doen wat jouw vervulling geeft. Hybride werken dus.
Het voordeel is dat je naast je vaste inkomen de basis legt voor een nieuwe geldstroom. Omdat je nooit weet hoe leven loopt, geeft dit rust en nieuwe energie.

Het is oké om zichtbaar te zijn

Voor velen van ons is het nog niet zo makkelijk te bepalen wat je nu echt wilt.In mijn vorige blog “Ken jij jouw blinde vlek?” kun je hier meer over lezen.
Daarnaast hebben wij nog grote moeite ons hoofd boven het maaiveld uit te steken, ons zelf uit te spreken en zichtbaar te maken. Dat zijn wij helemaal niet gewend.

Maar als je altijd blijft doen wat je altijd al deed dan verandert er helemaal niets. Een cliché, ik weet het, maar wel heel erg waar. Alleen als je bereid bent in actie te komen, je angsten op zij te zetten en het werk te doen, zal je ontdekken dat jij zelf het verschil kunt maken.

Wat ga jij doen met de rest van je leven?

Pin It on Pinterest

Share This