Wat kan ik en wat wil ik?

Vaak weet je als 45+ vrouw inmiddels wel wat je niet meer wilt, maar wat je dan wel wilt dat is nog niet zo eenvoudig te bedenken.

Als je al voor jezelf en je omgeving hebt durven uitspreken, dat je graag nog iets voor jezelf zou doen dan is dat “iets” concreet maken de tweede hobbel die genomen moet worden. Daarnaast zijn er ook vrouwen die 1001 ideeën hebben, maar niet weten hoe zij daar handen en voeten aan kunnen geven.

Waar ben je goed in en wat vind je leuk?

Soms weet je wel van jezelf waar je goed in bent, maar is dat nu net niet datgene wat je het leukst vindt. Als je geld wilt gaan verdienen met je dienst of product, dan is het wel aan te bevelen iets te gaan doen waar je al kennis van hebt. Dat kan overigens best iets heel anders zijn dan dat je nu doet. Als je nu bijvoorbeeld docent Frans bent en je wilt graag yoga docent worden dan kan dat natuurlijk, mits je de nodige expertise in huis hebt. De didactische vaardigheden helpen je al een eind op weg, maar je kennis over yoga moet waarschijnlijk wel uitgebreid worden.

Ga op onderzoek uit

Er zit een enorm verschil tussen wat je kunt doen en wat je wilt doen. Ik ga er vanuit dat nu het moment is aangekomen dat je gaat doen wat je echt wilt. Maar hoe kom je daar nou achter?

Wat doe je het allerliefst?

Wat doe je het liefst als je niets anders hoeft te doen. Luister je graag naar muziek, ga je graag dansen, wandelen of fietsen. Hou je van yoga? Ben je een echte boekenwurm of is een Netflix abonnement wel aan jou besteed? Het antwoord op deze vraag zal, neem ik aan, niet al te moeilijk zijn. Alleen zal het vaak niet makkelijk zijn om hier je werk van te maken.

Het allerbelangrijkste is dat je 100% eerlijk bent naar jezelf.

3 invalshoeken

Pak een vel papier en maak een tabel met 3 kolommen.

Kolom 1. Datgene waar je van houdt / het liefste doet.
Kolom 2. Datgene waar je goed in bent of waarvan anderen zeggen dat je dat bent.
Kolom 3. Datgene waar anderen je geld voor willen geven of daar al voor betalen bij andere bedrijven/personen.
Denk goed na, vraag anderen en vul de drie kolommen in. Dat hoeft niet in 1 keer. Hier mag je echt de tijd voor nemen.

Nadat je deze opdracht gedaan hebt, ga je op zoek naar de overeenkomsten in de 3 kolommen. Ze moeten in alle 3 de rijen voorkomen.

Waarschijnlijk kom je dan maar op een handjevol overeenkomsten uit, meestal maar 1 of 2. Het voordeel daarvan is dat je wel direct weet in welke richting je verder kunt denken en je ideeën verder vormgeven.

Blinde vlek

Als je in het onderwijs hebt gewerkt (en misschien anders ook wel ;-)) ben je wel bekend met het onderstaande Johari venster. Voor wie dat niets zegt, leg ik het hier onder kort uit.

ken-je-jouw-blinde-vlek

De “vrije ruimte” is bekend terrein, zowel voor jezelf als de ander. Dit zijn zichtbare zaken, zoals uiterlijke kenmerken, maar ook bijvoorbeeld informatie die je deelt met anderen. Naar mate mensen elkaar beter kennen, is de vrije ruimte groter.
Dat wat bekend is bij jou, maar niet bij anderen, is je “verborgen gebied”. Denk hierbij aan gevoelens, zaken die je niet wilt delen met anderen. Jij bepaalt zelf hoe groot dit gebied is. Ook dat is weer afhankelijk van de mate waarin je mensen kent en vertrouwt.

Interessant voor je zoektocht is de “blinde vlek”. Dit gaat over gedrag waar anderen jou moeiteloos mee kunnen beschrijven, maar waar je jezelf niet bewust van bent. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop je beweegt, stopwoordjes die je gebruikt, maar ook de manier waarop je communiceert. Direct of meer diplomatiek. Als je wilt weten waar je goed in bent of hoe je overkomt dan is het hebben van inzicht in je blinde vlek belangrijk. Dat kun je niet alleen daar heb je de hulp van anderen bij nodig.

Het 4e kwadrant tenslotte, is je onbekende zelf. Dit zijn zaken die je niet weet over jezelf en die anderen ook niet weten. Door te experimenteren en te ontdekken kom je er achter wat jouw onontgonnen terrein is. Dat is de reden dat het zo belangrijk is dat je blijft leren, gewoon gaat DOEN en nieuwe dingen uitprobeert. Zo kom je erachter wat er allemaal mogelijk is en wat er bij je past en wat niet.
Om je op weg te helpen inzicht te krijgen in je blinde vlek, heb ik een aantal vragen opgesteld die je hier kunt downloaden.
Lees hier meer over het Johari Venster.

Kom in actie

Vind je het best spannend aan anderen te vragen hoe je overkomt? Laat ik je geruststellen je bent niet de enige. Ik vond het ook lastig, maar het leuke is dat je hele mooie, lieve en verrassende reacties terugkrijgt. Mensen zijn er niet op uit je af te branden. En van de enkeling die dat wel doet, kun je beter afscheid nemen.
Vraag mensen die in verschillende relatie tot je staan. Je partner, een vriendin, een collega, een kind, een buurvrouw. Zo krijg je een goed beeld van jezelf en inzicht in de vele rollen die je vervult.

Met de antwoorden die je krijgt kun je kolom 2 aanvullen. Als je serieus met de opdracht en de vragen aan de slag gaat, krijg je inzicht in je blinde vlek en ontdek je wat jou onderscheidend maakt.

Meer inspiratie nodig?

Ik heet je van harte welkom als lid van mijn “Vrijheidsjutters” community op Facebook. Hierin ga ik regelmatig live en deel ik waardevolle kennis.

Als aanvulling op de opdracht in dit blog, kun je ook mijn gratis inspiratie gids downloaden “Herprogrammeer je brein, laat oude patronen los en wordt wat je kunt zijn”. Je wordt uitgenodigd om tijd te nemen voor jezelf en echt eens na te gaan denken over wat je nog graag wilt. Later is tenslotte NU.

Je kunt ook een personal power test doen om jouw grootste kracht te ontdekken.

Pin It on Pinterest

Share This