Dansen, dansen aan zee …..

Dansen, dansen, ik hou ervan. Heerlijk swingen op het ritme van de muziek. Eigenlijk doe ik het te weinig. Soms thuis, in mijn eentje, lekker uit je dak gaan op een goed nummer. Krijg ik lekker veel energie van.

Digitale dans

In oktober was ik bij de Bachelor uitreiking van mijn zoon. Het openingswoord werd gedaan door de rector. Hij begon met de woorden: “Er is geen sector die de digitale dans ontspringt”. En daar had hij natuurlijk gelijk mijn aandacht. Hij vervolgde door te zeggen, dat het niet uitmaakt hoe groot of klein je bent, als je met je tijd mee wilt gaan, zal ook digitalisering een onderdeel moeten zijn van je strategie.

Dansles

Ik vond het wel mooi gevonden “digitale dans”. Het is een verbinding tussen hard en zacht, tussen techniek (hoofd) en gevoel (hart). Digitaal staat voor de online-wereld, computers, software, techniek en “dans” staat voor beweging, gevoel, emotie, plezier.

Wat de overeenkomsten zijn, is dat je beide moet leren. Natuurlijk kun je lekker op gevoel bewegen op het ritme van de muziek, net zoals je gewoon op je gevoel op je telefoon of tablet ontdekt hoe een programma of app werkt.
Maar als je echt wilt leren dansen. Een tango bijvoorbeeld dan moet je leren welke muziek daarbij past, welke passen je moet zetten, welke variaties er zijn en hoe je je afstemt op je danspartner.

Als je online vaardiger wilt worden, gaat dat ook niet vanzelf. Daar zal je moeite voor moeten doen. Ontdekken welke hardware (apparaten, devices) er is. Wat de verschillende mogelijkheden van de verschillende apparaten zijn. Wat jij nodig hebt. Wat bij jou past. Welke programma’s of apps(software) er zijn. Hoe het werkt, wat je er mee kunt.

Je kunt net als met dansen intuïtief gaan bewegen, uitproberen en ontdekken wat je leuk vindt. Om daarna je verder te verdiepen en te leren wat de mogelijkheden zijn net als het leren van een nieuwe dans.

Blijven bewegen

Zoals gezegd niemand ontspringt de digitale dans. Ook jij niet. Ook al denk je stiekem daar ben ik toch te oud voor, dat is iets voor de jongere generatie. Als je zo denkt, doe je jezelf enorm tekort.

Dansen heeft voor mij vooral met beweging te maken en dat is de basis van alles. Bewegen letterlijk en figuurlijk. Nu wij allemaal ouder worden, is het wel zo fijn als wij dat op een vitale manier doen. Dat heb je niet helemaal in eigen hand omdat je het geluk moet hebben gezond te blijven. Maar als je blijft bewegen, in welke vorm dan ook, zorg je, dat je lichaam soepel en mobiel blijft. Aan de andere kant staat bewegen gelijk aan jezelf blijven ontwikkelen. Zoals ik al eerder heb aangegeven, is leeftijd voor mij vooral een getal en gaat het er om jong van geest te blijven. Dit doe je door je te blijven interesseren voor de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en door zelf actief aan de slag te gaan met het leren van nieuwe dingen. Ik hoor veel vrouwen zeggen, dat zij het al zo druk hebben en absoluut geen tijd om ook nog eens iets nieuws te leren. Vaak is het geen kwestie van tijd hebben, maar van het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten.

Overkomt het leven jou?

Veel vrouwen overkomt het leven. Je doet jarenlang hetzelfde werk voor dezelfde werkgever, bent soms blij dat je nog werk hebt. Maar eigenlijk weet je niet of je het nog wel zo leuk vindt. Je blijft zitten waar je zit, omdat je denkt dat je ergens anders niet meer aan een baan komt. Helaas is het waar dat je vanaf je 45ste moeilijker aan nieuw werk komt, maar niet onmogelijk. Vooral als je positief in het leven staat, jezelf blijft ontwikkelen en je afstemt op wat er vandaag de dag gevraagd wordt. Veel vrouwen realiseren zich dit pas op het moment dat zij ontslagen worden. Dan gaan zij, noodgedwongen, met social-media aan de slag om een nieuwe baan te vinden. Eigenlijk ben je dan al te laat. Waarom niet nu op ontdekkingsreis gaan? Ga onderzoeken wat jij leuk vindt en ga aan de slag. Wees niet bang om op knoppen te drukken, te ontdekken en vragen te stellen. Wie weet kom je er zo achter dat je best nog iets voor jezelf kunt beginnen.

Hoe blijf ik van waarde?

Veel oudere werknemers hebben het gevoel dat zij er niet meer toe doen. Dat zij niet meer van waarde zijn, ondanks hun enorme schat aan ervaring en kennis. Kennis veroudert snel, maar een heleboel van wat je weet en hebt geleerd blijft van waarde. De jongere generatie maakt al snel indruk door hun handigheid met alle moderne middelen, maar zij hebben vaak een oudere collega nodig die de hectiek van het werk van alle dag kan relativeren of die verbanden legt daar waar zij dat nog niet kunnen. Kortom wij hebben elkaar nodig.

Tweede puberteit

Veel vrouwen van rond de 50 zijn van jongs af aan gewend zich aan te passen aan hun omgeving. Zij komen nog uit een generatie waarin je geleerd werd, dat je goed voor je man en je gezin/familie moet zorgen en wat jij leuk vond, was niet zo belangrijk. Vooral niet te veel klagen en aandacht voor jezelf opeisen.
Zo rond je vijftigste ga je je realiseren, dat je niet het eeuwige leven hebt. Dat als je nog iets in de wereld wilt zetten, het nu moet gebeuren. Maar wat dan? Veel vrouwen weten wel dat zij wat anders willen, maar hebben geen idee wat en hoe zij dat moeten aanpakken.
We zitten letterlijk en figuurlijk in de overgang. Over de letterlijke overgang wordt al genoeg geschreven, maar over de figuurlijke overgang nog te weinig. Ik spreek ook liever van tweede puberteit. Niet omdat ik nou zo krampachtig jong wil blijven, maar omdat de energie van de puberteit mij veel meer aanspreekt dan de energie van de overgang. In de puberteit ga je er van uit dat je nog een heel leven voor je hebt. Dan maak je andere keuzes. Je gaat lekker experimenteren en ontdekken. Als wij deze energie ook na ons vijftigste kunnen behouden en met alles wat wij nu weten gaan inzetten, dan ben ik ervan overtuigd dat wij een wereld van verschil kunnen maken.

Ik ga ervoor. Doen jullie mee? Word lid van de Vrijheidsjutters community op Facebook waarin wij met en van elkaar kunnen leren of download hiernaast mijn gratis e-book.

Pin It on Pinterest

Share This